COVID-19 obvestilo

V kolikor ste bili v zadnjih 14 dneh v stiku z osebo, ki ima postavljen sum ali potrjeno okužbo s koronavirusom, ali imate povišano telesno temperaturo (enako ali višjo od 37 stopinj Celzija), ste nahodni, kašljate, imate bolečine v grlu/žrelu, bolečine v mišicah, prebavne težave (bruhanje drisko), ali ste bili v stiku z osebo, ki ima takšne težave, pred vstopom v zdravstveni dom, POKLIČITE SVOJEGA IZBRANEGA ZDRAVNIKA IN POČAKAJTE NADALJNJA NAVODILA ZDRAVSTVENEGA OSEBJA ALI POKLIČETE V COVID AMBULANTO NA 031 393 112.

Prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopate v ustanovo in ostanete doma!
Izogibajte se stiku z ostalimi ljudmi in tako preprečite možnost širjenja okužbe.

V primeru potrebe po nujni medicinski pomoči pokličite na številko 112.


Obveščamo vas, da je vstop v objekte zdravstvenega doma in zdravstvene postaje omejen.
Dovoljen je le NAROČENIM pacientom.

112 Nujna pomoč
Gumb Dežurna služba 02/88 57 990
Dežurna zobna ambulanta ZD SG je dosegljiva na telefonu 02 88 57 980
ambulante in službe

Oktober v znamenju ozaveščanja o raku dojk

083-A/2020/0439-MU-11
14.10.2020, Slovenj Gradec

Mesec oktober že tradicionalno mineva v znamenju ozaveščanja o raku dojk. Gre za vrsto raka, ki je pri ženskah najpogostejša – v Sloveniji vsako leto za njo zboli okoli 1300 žensk, prizadene pa tudi 10 moških. Če raka dojk odkrijemo dovolj zgodaj, je dobro ozdravljiv, zato sta ozaveščanje in zgodnje odkrivanje raka še toliko pomembnejši. V Centru za krepitev zdravja Koroška skupaj s člani Koroškega društva za boj proti raku v Slovenj Gradcu in Mislinji v ta namen pripravljamo raznolike dejavnosti.

Več aktivnosti v lokalni skupnosti

Aktivnosti v rožnatem oktobru, mednarodnem mesecu ozaveščanja o raku dojk, smo začeli z ovijanjem nekaterih slovenjgraških in mislinjskih dreves v rožnato. Ozaveščati smo želeli tudi s kolesarjenjem od Zdravstvenega doma v Slovenj Gradcu do Zdravstvene postaje v Mislinji, a nam je zagodlo vreme, zato smo to dejavnost odpovedali.

Z aktivnostmi smo tako nadaljevali petega oktobra, ko smo v VGC Andeški hram pripravili stojnico o dnevu zdravih dojk. Naslednji dan je, prav tako v sodelovanju z VGC Andeški hram, potekala prva rožnata urica – delavnica samopregledovanja dojk na modelu pod vodstvom Metke Markovič, dr. med., spec. splošne medicine. 22. oktobra ob 11. uri bo zdravnica delavnico izpeljala še enkrat, zato vabljeni, da se nam pridružite v VGC Andeški hram. Prosimo vas, da se na delavnico prijavite do vključno 21. 10. 2020 na telefonsko številko 030 662 126 ali na e-mail zvmladina@zd-sg.si.

 

Pomembno je samopregledovanje

K zgodnjemu odkrivanju raka dojk pripomore redno mesečno samopregledovanje, s katerim bi morale ženske začeti že v mladosti. Priporočajo, da si ženska do menopavze dojke pregleda vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Pomembni so redni pregledi, med katerimi pretipamo obe dojki in pazduhi. Če opazimo zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje, so to neobičajne spremembe, o katerih se moramo posvetovati s svojim zdravnikom ali ginekologom.

Pri pravilnem samopregledovanju dojk, ki je ključno, si lahko pomagate z mobilno aplikacijo Breast Test, prikaz pa je na voljo tudi na spletni strani www.europadonna.si.

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je za ženske, stare med 50 in 69 let, pomembno tudi redno sodelovanje v državnem presejalnem programu DORA.

Vabljeni torej, da poskrbite za svoje zdravje – v rožnatem oktobru in seveda tudi v ostalih mesecih v letu.

 

Zapisali: Mojca Šipek, mag.psih., Mateja Učakar, mag.zdr.nege

Samoplačniški programi

Bownova terapija

Bownova terapija je edinstvena neinvazivna manualna terapija, ki učinkuje na vsa porušena ravnovesja v telesu in sicer fizična, biokemična, psihološka ali čustvena.

Pomen Bownove terapije je predvsem zmanjšati bolečino in uravnovesiti ravnovesje v telesu.
Primerna je za posameznike vseh starosti (tudi za dojenčke in nosečnice) in za vse zdravstvene težave

Preberi več
Samoplačniški odvzem brisa na COVID-19

Cena samoplačniškega testiranja na COVID-19 je 80,00 EUR.

Na samoplačniški odvzem brisa COVID-19 se lahko naročite vsak dan v tednu med 8 in 12 uro, na telefonsko številko 031 393 112. Ob naročilu sporočite naslednje podatke: ime in priimek, naslov stalnega prebivališča, datum rojstva, elektronski naslov/telefonsko številko za prevzem izvida.

Preberi več
Odvzem krvi za določitev protiteles proti COVID-19

Možnost samoplačniškega odvzema krvi za določitev specifičnih protiteles IgG.

Obveščamo vas, da v Diagnostičnem laboratoriju ZD Slovenj Gradec izvajamo samoplačniški odvzem krvi za določitev specifičnih protiteles IgG proti virusu SARS-CoV-2 za namen dokazovanja prebolele okužbe.

Preberi več
Gastroenterološki samoplačniški pregledi

Diagnostika in zdravljenje bolezni prebavil.

Samoplačniške storitve vključujejo UZ trebuha, gastroskopijo, kolonoskopijo, ezofagogastroduodenos kopijo s hitrim ureaznim testom, klinični gastroenterološki pregled in gastroenterološki pregled.

Preberi več
Cepljenje proti KME

Za učinkovito cepljenje proti KME so potrebni trije odmerki cepiva.

V želji, da bi tudi v tej sezoni zbolelo čim manj ljudi na Koroškem, kjer so klopi zelo okuženi, smo v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec organizirali ekipo, ki cepi po dogovoru z vami v kletnih prostorih dispanzerja za medicino dela.

Preberi več
Samoplačniška dejavnost fizioterapije

Zdrav duh v zdravem telesu.

Izven delovnega časa izvajamo samoplačniške storitve na področju FIZIOTERAPIJE: skupinska telovadba, manualna terapija, limfna drenaža.

Preberi več

Povezave

Slovenija transplant logo
Slovenija transplant logo
Skoči do osrednje vsebine