COVID-19 obvestilo

V kolikor ste bili v zadnjih 14 dneh v stiku z osebo, ki ima postavljen sum ali potrjeno okužbo s koronavirusom, ali imate povišano telesno temperaturo (enako ali višjo od 37 stopinj Celzija), ste nahodni, kašljate, imate bolečine v grlu/žrelu, bolečine v mišicah, prebavne težave (bruhanje drisko), ali ste bili v stiku z osebo, ki ima takšne težave, pred vstopom v zdravstveni dom, POKLIČITE SVOJEGA IZBRANEGA ZDRAVNIKA IN POČAKAJTE NADALJNJA NAVODILA ZDRAVSTVENEGA OSEBJA ALI POKLIČETE V COVID AMBULANTO NA 031 393 112.

Prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopate v ustanovo in ostanete doma!
Izogibajte se stiku z ostalimi ljudmi in tako preprečite možnost širjenja okužbe.

V primeru potrebe po nujni medicinski pomoči pokličite na številko 112.


Obveščamo vas, da je vstop v objekte zdravstvenega doma in zdravstvene postaje omejen.
Dovoljen je le NAROČENIM pacientom.

112 Nujna pomoč
Gumb Dežurna služba 02/88 57 990
Dežurna zobna ambulanta ZD SG je dosegljiva na telefonu 02 88 57 980
ambulante in službe

Virus z imenom korona: kako se z otroki pogovarjati o virusu

Pripravila: Mojca Šipek, mag. psih.
Center za krepitev zdravja Koroška
psiholog1-ckz@zd-sg.si

 

KAKO SE Z OTROKI NA SPROŠČEN NAČIN POGOVARJATI O NOVEM KORONAVIRUSU

Prenesi Brošuro Virus z imenom korona (.pdf)

 

Pojav novega koronavirusa in različni ukrepi ob razglasitvi epidemije so v naše življenje prinesli številne spremembe.

V okoliščinah, ki jih ne poznamo in za katere ocenjujemo, da jih ne moremo nadzirati, se ljudje pogosto odzovemo s strahom.

Lahko bi rekli, da so strah, tesnoba in nezaupanje običajni človeški odzivi v neobičajnih razmerah, v katerih smo se znašli.

Odrasli se poskušamo v teh okoliščinah znajti na različne načine. Nekateri veliko pozornosti usmerjajo na spremljanje dogodkov in seznanjanje z različnimi ukrepi, spet drugi se bolje počutijo, če se lahko o svojih skrbeh pogovorijo z bližnjimi, izvedejo tehniko sproščanja, napetosti sprostijo s telovadbo ali pa se posvetijo kakšnemu drugemu prijetnemu opravilu.

Za razliko od odraslih, ki že imamo več izkušenj s stresom in iskanjem strategij za sprostitev, pa so otroci lahko v takšnih razmerah bolj negotovi. Zato je pomembno, da jim v teh časih namenimo še posebno skrb, naklonjenost in pozornost.

Ne pozabimo, da zgledi vlečejo. V času negotovosti bomo z ohranjanjem lastne mirnosti otroku lahko dober in pomemben zgled. K dobremu počutju bomo lahko pripomogli tudi z ustvarjanjem ljubečega, sproščenega okolja, v katerem se bo otrok lažje izražal. Bodimo pozorni na morebitne otrokove stiske in mu dovolimo, da izrazi svoj čustva. Ob tem poskrbimo, da se bo počutil varno in sprejeto. Poleg zagotavljanja takšne podpore pa mu bomo lahko pomagali tudi z nudenjem ustreznim informacij, s katerimi si bo zmogel osmisliti dogajanje okoli sebe.

Zato je ključno tudi to, da se o novih razmerah z otrokom na ustrezni način pogovorimo. Otrok bo imel v zvezi z novim koronavirusom verjetno veliko vprašanj, kar je nekaj povsem običajnega. Priporočljivo je, da njegova vprašanja upoštevamo in mu ponudimo realne odgovore, primerne njegovi stopnji razumevanja. O tem so na spletu že dostopna številna priporočila strokovnjakov.

Moj namen pa je podati idejo, kako se o novem koronavirusu pogovoriti tudi na bolj sproščeni način. Da bi otroka na nevsiljiv, njemu bližji način seznanili z nekaterimi pomembnimi informacijami in poudarki glede virusa, sem pripravila pesmico Virus z imenom Korona.

Prebiranje pesmice je lahko prijetna popestritev časa, ki ga preživljamo z otrokom, hkrati pa ponuja tudi nekatera izhodišča za pogovor o trenutno pomembnih temah. Kot vodič in zamisel, kako lahko iz pesmice izpeljete različne pogovore z otrokom, sem pripravila nekaj izhodiščnih vprašanj in predlogov v poglavju Kažipot. Izberete jih lahko smiselno glede na otrokova zanimanja ali področja, za katera menite, da bi jim lahko posvetili še več pozornosti. Upam, da vam bo pesmica v pomoč, da se boste na sproščeni način tako lahko dotaknili tudi bolj perečih ali za otroka manj zanimivih, a ravno tako pomembnih tem v zvezi s trenutnimi razmerami. Seveda so to le zamisli, ki so vam lahko v pomoč. Ob prebiranju pesmice si zamislite tudi svoja vprašanja in teme. Vi ste tisti, ki svojega otroka najbolje poznate, in gotovo boste aktivnosti lahko njemu kar najbolje prilagodili.

 

Prenesi Brošuro Virus z imenom korona (.pdf)

Samoplačniški programi

Bownova terapija

Bownova terapija je edinstvena neinvazivna manualna terapija, ki učinkuje na vsa porušena ravnovesja v telesu in sicer fizična, biokemična, psihološka ali čustvena.

Pomen Bownove terapije je predvsem zmanjšati bolečino in uravnovesiti ravnovesje v telesu.
Primerna je za posameznike vseh starosti (tudi za dojenčke in nosečnice) in za vse zdravstvene težave

Preberi več
Samoplačniški odvzem brisa na COVID-19

Cena samoplačniškega testiranja na COVID-19 je 80,00 EUR.

Na samoplačniški odvzem brisa COVID-19 se lahko naročite vsak dan v tednu med 8 in 12 uro, na telefonsko številko 031 393 112. Ob naročilu sporočite naslednje podatke: ime in priimek, naslov stalnega prebivališča, datum rojstva, elektronski naslov/telefonsko številko za prevzem izvida.

Preberi več
Odvzem krvi za določitev protiteles proti COVID-19

Možnost samoplačniškega odvzema krvi za določitev specifičnih protiteles IgG.

Obveščamo vas, da v Diagnostičnem laboratoriju ZD Slovenj Gradec izvajamo samoplačniški odvzem krvi za določitev specifičnih protiteles IgG proti virusu SARS-CoV-2 za namen dokazovanja prebolele okužbe.

Preberi več
Gastroenterološki samoplačniški pregledi

Diagnostika in zdravljenje bolezni prebavil.

Samoplačniške storitve vključujejo UZ trebuha, gastroskopijo, kolonoskopijo, ezofagogastroduodenos kopijo s hitrim ureaznim testom, klinični gastroenterološki pregled in gastroenterološki pregled.

Preberi več
Cepljenje proti KME

Za učinkovito cepljenje proti KME so potrebni trije odmerki cepiva.

V želji, da bi tudi v tej sezoni zbolelo čim manj ljudi na Koroškem, kjer so klopi zelo okuženi, smo v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec organizirali ekipo, ki cepi po dogovoru z vami v kletnih prostorih dispanzerja za medicino dela.

Preberi več
Samoplačniška dejavnost fizioterapije

Zdrav duh v zdravem telesu.

Izven delovnega časa izvajamo samoplačniške storitve na področju FIZIOTERAPIJE: skupinska telovadba, manualna terapija, limfna drenaža.

Preberi več

Povezave

Slovenija transplant logo
Slovenija transplant logo
Skoči do osrednje vsebine