COVID-19 obvestilo

V kolikor ste bili v zadnjih 14 dneh v stiku z osebo, ki ima postavljen sum ali potrjeno okužbo s koronavirusom, ali imate povišano telesno temperaturo (enako ali višjo od 37 stopinj Celzija), ste nahodni, kašljate, imate bolečine v grlu/žrelu, bolečine v mišicah, prebavne težave (bruhanje drisko), ali ste bili v stiku z osebo, ki ima takšne težave, pred vstopom v zdravstveni dom, POKLIČITE SVOJEGA IZBRANEGA ZDRAVNIKA IN POČAKAJTE NADALJNJA NAVODILA ZDRAVSTVENEGA OSEBJA ALI POKLIČETE V COVID AMBULANTO NA 031 393 112.

Prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopate v ustanovo in ostanete doma!
Izogibajte se stiku z ostalimi ljudmi in tako preprečite možnost širjenja okužbe.

V primeru potrebe po nujni medicinski pomoči pokličite na številko 112.


Obveščamo vas, da je vstop v objekte zdravstvenega doma in zdravstvene postaje omejen.
Dovoljen je le NAROČENIM pacientom.

112 Nujna pomoč
Gumb Dežurna služba 02/88 57 990
Dežurna zobna ambulanta ZD SG je dosegljiva na telefonu 02 88 57 980
ambulante in službe

Svetovni teden dojenja

Svetovni teden dojenja

Svetovni teden dojenja, ki ga vsako leto obeležujemo prvi teden v oktobru, letos poteka pod geslom – »Omogočimo dojenje: podprimo zaposlene starše«

Strokovnjaki za dojenje priporočamo izključno dojenje prvih šest mesecev otrokove starosti, ob ustrezni dopolnilni prehrani pa nato do dopolnjenega drugega leta starosti, če mati in otrok želita, pa še dlje. Konec porodniškega dopusta naj ne bo razlog za konec dojenja.

Koristi dojenja po otrokovem prvem letu:

 • Prehrambene, saj kljub drugi hrani ostaja materino mleko še vedno pomembno živilo, po sestavi se prilagaja otrokovi starosti.
 • Zaščitno-imunske, ki so zelo pomembne pri krepitvi otrokovega imunskega sistema in lažjem premagovanju bolezni, v času otrokove bolezni je materino mleko izjemnega pomena.
 • Varnostno-čustvene, ki so pomembne za otrokov fiziološki, čustveni in psihološki razvoj.

Tudi doječa mati in tako pomembne prednosti za zdravje; manjša možnost kroničnih obolenj v poznejši starosti, kot so: sladkorna bolezen tip 2, metabolni sindrom, kardiovaskulane bolezni, osteoporoza, rakava obolenja na rodilih.

Večina zaposlenih žensk v Sloveniji po izteku porodniškega dopusta prične opravljati delo za polni delovni čas. 

Prvih 1000 dni otrokovega življenja in še dlje materino mleko in dojenje zagotavljata idealno sestavo hranil za njenega otroka in ga med drugim ščiti pred številnimi boleznimi, kar vpliva tudi na delovno okolje, v katerem je mati zaposlena.

Koristi delodajalca pri podpori dojenja zaposlenih mater:

 • Manj bolniških odsotnosti zaradi nege bolnih otrok, ker so dojeni otroci manj bolni,
 • Boljša produktivnost in večje zadovoljstvo zaposlenih mater,
 • Pomaga obdržati delovno silo (manjša fluktuacija) in prihrani stroške iskanja in izobraževanja novih delavcev,
 • Podjetje postane spodbudno okolje za zaposlovanje žensk,
 • Podjetje s tem zaradi naklonjenosti do dojenja in podpore dojenju dobi sloves družini prijaznega podjetja

 

Vedno več mater tako doji ob vrnitvi na delovno mesto po zaključku porodniškega dopusta. V Sloveniji je to urejeno z delovno zakonodajo. Ko se začne približevati datum vrnitve na delovno mesto, se naj mati seznani z možnostmi, ki so ji  omogočene in ji bodo olajšale dojenje po vrnitvi v službo.

Odmor za dojenje na delovnem mestu

Zakon o delovnih razmerjih določa odmor za dojenje med delovnim časom v trajanju ene ure za vse matere, ki so zaposlene za polni delovni čas in je njihov otrok mlajši od 18 mesecev. Za ta čas je urejeno tudi nadomestilo plače, kar pomeni, da so odmori za dojenje všteti v delovni čas.

O uveljavljanju pravice do koriščenja odmora za dojenje med delovnim časom je potrebno pravočasno obvestiti svojega delodajalca.

Pri tem je potrebno biti pozoren  na naslednja pravila – odmor si lahko matere vzamejo najhitreje eno uro po prihodu na delovno mesto in najkasneje eno uro pred koncem delovnega časa, kar pomeni, da odmora ni mogoče koristiti tako, da bi z delom zaključilo  v sedmih  urah. Pomembno je, da veste tudi, da se vam v čas odmora za dojenje ne šteje čas za malico, ki vam pripada. Ta mora biti povsem enak, kot če bi opravljali polni delovnik.

Za uveljavljanje pravice do odmora za dojenje med delovnim časom potrebujete potrdilo izbranega pediatra, s katerim potrjuje, da se vaš otrok še doji. Skupaj s tem potrdilom na pristojnem Centru za socialno delo oddajte še vlogo za uveljavitev pravice do nadomestila plačila prispevkov v času odmora za dojenje. Oddaja vloge pomeni, da so matere  v  delovnim časom upravičene do (najmanj) ene ure odmora za dojenje,  pravica do nadomestila plače za čas odmora se uresničuje v skladu s predpisi, ki urejajo starševski dopust.

Slovenj Gradec je nosilec naziva Dojenju prijazno mesto in v tem tednu potekajo nekatere aktivnosti, ki ozaveščajo javnost o pomenu dojenja. Tako je mednarodna svetovalka za dojenje Albina Linasi iz Zdravstvenega doma Slovenj Gradec pripravila predavanje vodstvu VVZ Slovenj Gradec in vodjem enot o pomenu dojenja po prvem letu otrokove starosti v kombinaciji z uvajanjem v vrtec. 

Osrednji dogodek pa bo jutri v petek, 6.10. med 10. in 12. uro na glavnem trgu v Slovenj Gradcu, in sicer čajanka za podporo dojenju.

Nujna medicinska pomoč - dežurna ambulanta v urgentnem centru Slovenj Gradec

Prosimo, da se na nujno medicinsko pomoč in dežurno službo obračate samo v nujnih primerih in v primeru klica navedete najnujnejše podatke:

 • kaj se je zgodilo,
 • točen naslov dogodka s kratkim opisom poti,
 • število poškodovanih ali obolelih,
 • kdo in od kod kliče.

Samoplačniški programi

Bownova terapija

Bownova terapija je edinstvena neinvazivna manualna terapija, ki učinkuje na vsa porušena ravnovesja v telesu in sicer fizična, biokemična, psihološka ali čustvena.

Pomen Bownove terapije je predvsem zmanjšati bolečino in uravnovesiti ravnovesje v telesu.
Primerna je za posameznike vseh starosti (tudi za dojenčke in nosečnice) in za vse zdravstvene težave

Preberi več
Samoplačniški odvzem brisa na COVID-19

Cena samoplačniškega testiranja na COVID-19 je 80,00 EUR.

Na samoplačniški odvzem brisa COVID-19 se lahko naročite vsak dan v tednu med 8 in 12 uro, na telefonsko številko 031 393 112. Ob naročilu sporočite naslednje podatke: ime in priimek, naslov stalnega prebivališča, datum rojstva, elektronski naslov/telefonsko številko za prevzem izvida.

Preberi več
Odvzem krvi za določitev protiteles proti COVID-19

Možnost samoplačniškega odvzema krvi za določitev specifičnih protiteles IgG.

Obveščamo vas, da v Diagnostičnem laboratoriju ZD Slovenj Gradec izvajamo samoplačniški odvzem krvi za določitev specifičnih protiteles IgG proti virusu SARS-CoV-2 za namen dokazovanja prebolele okužbe.

Preberi več
Gastroenterološki samoplačniški pregledi

Diagnostika in zdravljenje bolezni prebavil.

Samoplačniške storitve vključujejo UZ trebuha, gastroskopijo, kolonoskopijo, ezofagogastroduodenos kopijo s hitrim ureaznim testom, klinični gastroenterološki pregled in gastroenterološki pregled.

Preberi več
Cepljenje proti KME

Za učinkovito cepljenje proti KME so potrebni trije odmerki cepiva.

V želji, da bi tudi v tej sezoni zbolelo čim manj ljudi na Koroškem, kjer so klopi zelo okuženi, smo v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec organizirali ekipo, ki cepi po dogovoru z vami v kletnih prostorih dispanzerja za medicino dela.

Preberi več
Samoplačniška dejavnost fizioterapije

Zdrav duh v zdravem telesu.

Izven delovnega časa izvajamo samoplačniške storitve na področju FIZIOTERAPIJE: skupinska telovadba, manualna terapija, limfna drenaža.

Preberi več

Povezave

Slovenija transplant logo
Slovenija transplant logo
Skoči do osrednje vsebine